Marcaje rezonatoare

Rolul marcajelor rezonatoare pe strazi: marcajele rezonatoare sunt acele elemente de semnalizare rutiera care se monteaza pe carosabil si care produc un zgomot sau o vibratie atunci cand sunt traversate de rotile autovehiculelor. Ele au rolul de a avertiza soferii despre o schimbare de directie, o limita de viteza, o zona periculoasa sau o interzicere de depasire. Marcajele rezonatoare pot fi de mai multe tipuri, in functie de forma, dimensiunea, culoarea si materialul din care sunt realizate. Unele dintre cele mai comune sunt:

  • Marcajele rezonatoare longitudinale: se monteaza pe liniile continue sau intrerupte care delimiteaza sensurile de circulatie sau benzile de circulatie. Ele au rolul de a impiedica depasirea neregulamentara sau iesirea accidentala de pe carosabil. De exemplu, pe autostrada A1, intre Bucuresti si Pitesti, exista marcaje rezonatoare longitudinale care separa cele trei benzi de circulatie si care emit un sunet puternic atunci cand sunt atinse de roti.
  • Marcajele rezonatoare transversale: se monteaza pe liniile care marcheaza trecerile de pietoni, stopurile, cedarea de trecere sau alte semne rutiere. Ele au rolul de a obliga soferii sa reduca viteza si sa respecte prioritatea de trecere. De exemplu, in centrul orasului Cluj-Napoca, exista marcaje rezonatoare transversale care indica trecerile de pietoni si care vibreaza atunci cand sunt traversate de roti.
  • Marcajele rezonatoare perimetrale: se monteaza pe marginea carosabilului, in special in curbe, rampe sau poduri. Ele au rolul de a delimita spatiul de circulatie si de a preveni iesirea in decor. De exemplu, pe drumul national DN7, intre Sibiu si Ramnicu Valcea, exista marcaje rezonatoare perimetrale care contureaza curbele periculoase si care alerteaza soferii atunci cand se apropie prea mult de marginea drumului.
  • Marcajele rezonatoare speciale: se monteaza in zone cu risc crescut de accidente, cum ar fi intersectii, sensuri giratorii, pasaje subterane sau supraterane, tunele sau zone cu vizibilitate redusa. Ele au rolul de a atrage atentia soferilor asupra situatiei specifice de trafic si de a le indica modul corect de comportament.

Marcajele rezonatoare sunt utile atat ziua, cat si noaptea, dar si in conditii meteo nefavorabile, cum ar fi ploaia, ceata sau zapada. Ele contribuie la cresterea sigurantei rutiere si la reducerea numarului de accidente. De aceea, este important ca ele sa fie montate corect si sa fie intretinute corespunzator. Soferii trebuie sa respecte marcajele rezonatoare si sa nu le deterioreze prin manevre bruste sau prin stationarea pe ele.

In calitate de instructor auto categoria B in Suceava, ma ocup cu instruirea elevilor despre aceste aspecte si multe altele. Invat elevii sa inteleaga si sa respecte aceste benzi rezonatoare, nu numai pentru a imbunatati siguranta pe drum, dar si pentru a contribui la o experienta de condus mai placuta si mai lina. Cu o experienta vasta in domeniu si o pasiune autentica pentru siguranta si educatia rutiera, ma straduiesc sa ofer cele mai bune servicii de instruire auto in Suceava.

Vezi si: Scoala de soferi Sigur la Volan Suceava

© Toate drepturile rezervate. Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.