Greseli de conducere facute de soferi

In calitate de Instructor Auto Suceava este responsabilitatea mea sa va reamintesc cateva dintre cele mai frecvente greseli de conducere facute de soferi si cum le puteti evita.

1. Conducerea cu viteza excesiva. Acesta este unul dintre cele mai grave si mai raspandite greseli de conducere, care creste riscul de accidente, leziuni si amenzi. Conducerea cu viteza excesiva reduce timpul de reactie al soferului, mareste distanta de franare si face mai dificil controlul vehiculului. Pentru a evita aceasta greseala, respectati limitele de viteza stabilite pe fiecare tronson de drum si adaptati-va viteza in functie de conditiile meteo, de trafic si de starea drumului.

2. Conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor. Acesta este un alt factor care afecteaza negativ capacitatea de conducere a soferului, diminuandu-i atentia, coordonarea, reflexele si judecata. Conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor este ilegala si se pedepseste cu amenzi, suspendarea permisului sau chiar inchisoarea. Pentru a evita aceasta greseala, nu consumati alcool sau droguri inainte sau in timpul conducerii si nu acceptati sa urcati in masina unui sofer care a consumat.

3. Conducerea distrasa. Acesta este un termen care cuprinde orice activitate care ii distrage atentia soferului de la drum, cum ar fi utilizarea telefonului mobil, schimbarea postului de radio, mancatul, bautul, vorbitul cu pasagerii sau privitul pe geam. Conducerea distrasa reduce capacitatea de observare si de reactie a soferului si creste riscul de coliziuni sau de iesire de pe carosabil. Pentru a evita aceasta greseala, concentrati-va exclusiv pe conducere si evitati orice factor care v-ar putea distrage.

4. Conducerea agresiva. Acesta este un comportament care implica nerespectarea regulilor de circulatie, depasirea periculoasa, claxonarea abuziva, injurierea sau intimidarea celorlalti soferi sau pietoni. Conducerea agresiva este o dovada de lipsa de respect si de civism si poate genera situatii conflictuale sau violente pe drum. Pentru a evita aceasta greseala, pastrati-va calmul si rabdarea in trafic si tratati-i pe ceilalti participanti la trafic cu politete si consideratie.

5. Conducerea obosita. Acesta este un fenomen care apare atunci cand soferul nu are suficient odihna sau are o stare de sanatate precara si ii scade nivelul de alerta si de performanta la volan. Conducerea obosita poate duce la somnolenta, pierderea atentiei, scaderea vitezei de reactie sau chiar adormirea la volan. Pentru a evita aceasta greseala, asigurati-va ca aveti un somn adecvat inainte de a conduce, faceti pauze regulate pe parcursul calatoriei si nu conduceti daca va simtiti rau sau luati medicamente care v-ar putea afecta capacitatea de conducere.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai comune greseli de conducere facute de soferi, dar exista multe altele care pot compromite siguranta rutiera. Pentru a fi un sofer responsabil si competent, este important sa respectati regulile de circulatie, sa aveti o atitudine preventiva si prudenta la volan si sa va imbunatatiti constant abilitatile de conducere.

Cautari asemanatoare: greseli de conducere facute de soferi.

© Toate drepturile rezervate. Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.