Cum se circula corect in sensul giratoriu

Stii cum se circula corect in sensul giratoriu? Aceasta intrebare este foarte importanta pentru siguranta si fluiditatea traficului, dar si pentru evitarea amenzilor. In acest articol, iti voi explica regulile de baza pe care trebuie sa le respecti atunci cand intri sau iesi dintr-un sens giratoriu, precum si cateva sfaturi utile pentru a evita situatiile neplacute.

Salutare, dragi soferi si viitori soferi! Astazi vreau sa va vorbesc despre un subiect care da batai de cap multora dintre voi: cum sa circulati corect si sigur in sensurile giratorii. Stiu ca poate parea complicat, dar nu este chiar asa de greu daca respectati cateva reguli simple si aveti putina atentie. Iata sfaturile mele in calitate de Instructor Auto Suceava cu peste 10 ani de experienta.

Ce este un sens giratoriu

Un sens giratoriu este o intersectie rutiera in care vehiculele care intra trebuie sa cedeze trecerea celor care se afla deja in interiorul sensului giratoriu si sa circule in jurul unei insule centrale, in sens invers acelor de ceas. Sensurile giratorii pot avea una sau mai multe benzi de circulatie, iar unele pot fi semnalizate cu indicatoare sau semafoare.

Care sunt avantajele unui sens giratoriu

Sensurile giratorii au mai multe avantaje fata de alte tipuri de intersectii, cum ar fi:

  • Reduc viteza vehiculelor si, implicit, riscul de accidente grave.
  • Fluidizeaza traficul si evita blocajele, deoarece nu exista faze de oprire completa.
  • Diminueaza poluarea si consumul de combustibil, deoarece vehiculele nu trebuie sa accelereze si sa franeze brusc.
  • Imbunatatesc estetica urbana si ofera spatiu pentru amenajari peisagistice sau artistice.

Cum se circula intr-un sens giratoriu

Pentru a circula corect si in siguranta intr-un sens giratoriu, trebuie sa respectati urmatoarele reguli:

  • Inainte de a intra in sensul giratoriu, verificati daca exista indicatoare sau semafoare care sa va orienteze asupra benzii pe care trebuie sa o urmati.
  • Alegeti banda potrivita pentru directia pe care doriti sa o luati. In general, banda din dreapta este destinata iesirilor din prima jumatate a sensului giratoriu, iar banda din stanga pentru iesirile din a doua jumatate. Daca exista mai multe benzi pe aceeasi directie, folositi cea mai apropiata de iesirea dorita.
  • Cedati trecerea vehiculelor care se afla deja in sensul giratoriu. Nu intrati in sensul giratoriu pana nu aveti spatiu suficient pentru a va incadra fara a incurca circulatia celorlalte vehicule.
  • Folositi semnalizarea corespunzatoare pentru a anunta intentia de a intra sau de a iesi din sensul giratoriu. Nu uitati sa opriti semnalizarea dupa ce ati iesit din sensul giratoriu.
  • Nu schimbati banda de circulatie in interiorul sensului giratoriu, decat daca este absolut necesar si daca nu puneti in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.
  • Nu opriti sau nu parcati in interiorul sau in apropierea sensului giratoriu, decat daca exista locuri special amenajate pentru aceasta.

Urmand acesti pasi simpli, vei putea circula corect si in siguranta in sensul giratoriu, fara sa incalci regulile de circulatie si fara sa provoci situatii periculoase. Sper ca acest articol ti-a fost util si ca te-a ajutat sa iti imbunatatesti cunostintele despre circulatia în sensul giratoriu. Daca ti-a placut, nu uita sa dai share si sa imi lasi un comentariu cu parerea ta. Multumesc pentru lectura!

Cautari asemanatoare: sensul giratoriu, cum se circula corect in sensul giratoriu.

© Toate drepturile rezervate. Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.