Cum schimbi corect banda de circulatie

Schimbarea benzii de circulatie este o manevra frecventa in trafic, dar si una care poate genera situatii periculoase daca nu este efectuata corect. In acest articol in calitate de Instructor Auto Suceava, iti voi prezenta pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a schimba corect banda de circulatie, precum si regulile si recomandarile pe care trebuie sa le respecti.

Pasii pentru a schimba corect banda de circulatie sunt

1. Verifica daca ai voie sa schimbi banda de circulatie. Exista anumite situatii in care schimbarea benzii de circulatie este interzisa, cum ar fi: când exista marcaje continue pe carosabil, când exista indicatoare care interzic depasirea sau schimbarea directiei de mers, când te afli intr-o intersectie sau in apropierea ei, când te afli pe o trecere de pietoni sau in apropierea ei, când te afli intr-o curba sau pe un pod cu vizibilitate redusa, când te afli intr-un tunel sau pe o autostrada cu mai multe benzi pe sens.

2. Alege banda de circulatie potrivita pentru destinatia ta. In general, trebuie sa folosesti banda din dreapta, cu exceptia cazurilor in care vrei sa depasesti un alt vehicul sau sa faci un viraj la stânga. Daca vrei sa depasesti un alt vehicul, trebuie sa folosesti banda din stânga, iar daca vrei sa faci un viraj la stânga, trebuie sa te pozitionezi pe banda cea mai apropiata de axul drumului. Daca drumul are mai multe benzi pe sens, trebuie sa alegi banda care iti permite sa ajungi la destinatia ta fara a incurca sau a periclita ceilalti participanti la trafic.

3. Semnalizeaza intentia ta de a schimba banda de circulatie. Foloseste semnalizatorul corespunzator pentru a indica directia in care vrei sa te deplasezi. Semnalizeaza cu cel putin 3 secunde inainte de a incepe manevra si mentine semnalizatorul activ pâna când ai terminat manevra. Nu uita sa verifici daca semnalizatorul functioneaza corect si daca este vizibil pentru ceilalti participanti la trafic.

4. Verifica daca exista spatiu suficient pentru a schimba banda de circulatie. Foloseste oglinzile retrovizoare si oglinda interioara pentru a observa situatia din spatele tau si din lateral. Asigura-te ca nu exista niciun vehicul care se apropie cu viteza mare sau care se afla in unghiul mort al oglinzilor. De asemenea, verifica daca nu exista pietoni, biciclisti sau motociclisti care ar putea fi afectati de manevra ta. Daca exista vreun obstacol sau pericol, renunta la manevra si asteapta momentul oportun.

5. Executa manevra de schimbare a benzii de circulatie cu atentie si prudenta. Schimba banda de circulatie progresiv si lin, fara a brusca volanul sau frâna. Mentine o distanta suficienta fata de vehiculele din fata si din spatele tau, precum si fata de cele din banda pe care o parasesti sau pe care o ocupi. Nu accelera sau nu decelera brusc si nu bloca banda pe care o parasesti sau pe care o ocupi. Respecta viteza legala si adapteaza-te conditiilor de trafic.

Reguli si recomandari pentru schimbarea benzii de circulatie

- Respecta regulile de circulatie si semnificatia marcajelor si indicatoarelor rutiere.

- Fii atent la ceilalti participanti la trafic si comunica cu ei prin semnalizare, claxonare sau gesturi adecvate.

- Nu schimba banda de circulatie fara motiv sau in mod frecvent, deoarece astfel creezi confuzie si risc in trafic.

- Nu schimba banda de circulatie in ultimul moment sau fara a te asigura corespunzator, deoarece astfel poti provoca accidente sau ambuteiaje.

- Nu schimba banda de circulatie pentru a depasi pe dreapta sau pentru a bloca un alt vehicul care vrea sa depaseasca, deoarece astfel incalci regulile de circulatie si pui in pericol siguranta ta si a celorlalti.

Sper ca acest articol te-a ajutat sa inveti cum sa schimbi corect banda de circulatie si sa devii un sofer mai bun si mai responsabil. Daca ti-a placut, nu uita sa il distribui si prietenilor tai si sa imi lasi un comentariu cu parerea ta pe Facebook.

Cautari asemanatoare: cum schimbi corect banda de circulatie.

© Toate drepturile rezervate. Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.