Ce este ITP

Ce este Inspectia Tehnica Periodica (ITP) si de ce este importanta pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic? Afla în acest articol tot ce trebuie sa stii despre acest proces obligatoriu pentru toate autovehiculele din România.

ITP-ul este o verificare tehnica care se efectueaza în service-uri autorizate de Registrul Auto Român (RAR) si care are scopul de a asigura ca masina ta respecta normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si folosinta conform destinatiei. Prin ITP se verifica starea tehnica a masinii, nivelul de poluare, categoria de folosinta si alte aspecte esentiale pentru buna functionare a acesteia.

Pentru a putea efectua ITP-ul, ai nevoie de urmatoarele documente: cartea de identitate a vehiculului (în original), certificatul de înmatriculare (în original) sau autorizatia provizorie de circulatie, actul de identitate al persoanei care se prezinta cu masina la service (în original) si asigurarea RCA valabila la data inspectiei. Costul ITP-ului variaza în functie de service si de tipul masinii, dar în medie este între 100 si 150 de lei.

ITP-ul este obligatoriu pentru a putea circula legal pe drumurile publice din România. Daca nu ai ITP valabil, risti amenzi usturatoare si retinerea talonului si a placutelor de înmatriculare de catre politie. Mai mult decât atât, ITP-ul este necesar pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, deoarece previne accidentele cauzate de defectiuni tehnice ale masinii. De aceea, este recomandat sa îti verifici periodic starea tehnica a masinii si sa respecti termenii în ceea ce priveste revizia tehnica pe care îi recomanda producatorul.

ITP-ul este un proces simplu si rapid, care îti ofera linistea ca masina ta este într-o stare perfecta din punct de vedere tehnic si ca poti folosi aceasta în deplina siguranta. Nu uita sa îti notezi data urmatoarei inspectii tehnice periodice si sa te programezi din timp la un service autorizat.

Cautari asemanatoare: ce este itp, ce este inspectia tehnica periodica.

© Toate drepturile rezervate. Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.